Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Média > Blog > Blog 06 Petry Mrkosové: Co bude, až pandemie nebude?

Blog 06 Petry Mrkosové: Co bude, až pandemie nebude?



Datum konání:
18.5.2021
Datum ukončení:
18.8.2021

Už více než rok všichni bojujeme s pandemií, co nám síly stačí. Někdy se zdá, že už té energie mnoho nezbývá. Že zůstávat covid-negativní a udržet si přitom pozitivní mysl je věc téměř nemožná. Ale není. Schválně, zkuste si na kus papíru napsat vše, do čeho jste se už před pandemií chtěli pustit, ale neměli na to čas, nebo jste to z různých důvodů odkládali. A může to být cokoliv. Od velkého úklidu přes pravidelné procházky po okolí až po častější telefonáty prarodičům. Každý úspěch se počítá!

My v galerii jsme byli také přivedeni k takovému menšímu bilancování, v rámci průzkumu nazvaného Profesionální umění COVID-19: aktuální dopady jako výzva pro inovace. Od počátečního uzavření kulturních institucí už vznikla řada dotazníků, průzkumů či anket o dopadech na kulturní sféru, tento projekt se od nich ale v mnohém liší. Ačkoliv výstupy, stejně jako u většiny jiných, budou prezentovány anonymně, nešlo zde o strohé vyplňování kolonek, odškrtávání ano / ne odpovědí, ale naopak o on-line rozhovor vedený přímo jedním z jeho autorů Ing. Markem Prokůpkem, Ph.D. z Katedry arts managementu při VŠE v Praze. Právě možnost zpětné vazby je na tomto projektu jednou z nejpozitivnějších věcí. Díky ní jsme si měli šanci více uvědomit, že všichni bojujeme s obdobnými problémy, překonáváme stejné překážky a že se všichni snažíme z nastalé situace vytěžit maximum. Zkrátka, že v tom nejsme sami. A ačkoliv ani nedokážeme vyjádřit, jak moc jsme rádi, že se galerie a kulturní život zase pomaličku vrací k životu, odpovědi na otázky typu „Jsou nějaké změny, které jste chtěli provést už před pandemií, ale teprve pandemická situace Vás „přinutila/motivovala“ tyto změny provést?“, nás také utvrdili v tom, že přece jenom všechno zlé je pro něco dobré.

Podařilo se nám například udělat pořádek na půdě, naučili jsme se s vámi lépe komunikovat prostřednictvím sociálních sítí a vylepšili jsme naše digitalizační schopnosti, abychom umění přivedli k vám, když vy jste nemohli k němu. Některé z těchto věcí bychom za běžného provozu nemohli realizovat vůbec, u jiných by to možná jen trvalo déle a pandemie jejich zavedení pouze urychlila.

A co bude, až pandemie nebude? Bude to sice ještě běh na dlouhou trať, už teď je ale myslím jasné, že v některých nově vytvořených projektech, jako je psaní blogu, nahrávání podcastů nebo videí, budeme pokračovat i dál. Věříme, že se také podaří zpřístupnit vyklizená místa a budete tak mít možnost objevit zase nová zákoutí galerie. A inspiraci nám určitě poskytnou i plánované výstupy z výše uvedeného dotazníku – přednášky, prezentace, workshopy i interaktivní webová aplikace představující různé manažerské přístupy v kulturních organizacích a příklady dobré praxe. S pandemií, nebo bez ní – pořád je, co se učit a zlepšovat.

2-768x518-720x480-c-center.png

Výše uvedený projekt vznikl ve spolupráci Katedry arts managementu VŠE v Praze, Divadelní fakulty AMU a Institutu umění a je podpořen Technologickou agenturou ČR.  

Více o projektu zde: Profesionální umění a COVID-19 (umeni-covid19.cz)