Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Média > Blog > Blog 11 Věry Staňkové: Šťastný nový rok - a buďme na sebe hodní!

Blog 11 Věry Staňkové: Šťastný nový rok - a buďme na sebe hodní!



Datum konání:
4.1.2022
Datum ukončení:
31.1.2022

Dětství, láska a umění, to je to, co dává lidskému životu smysl.“ Tento citát básníka Vladimíra Křivánka jsme si vypůjčili pro naše přání do nového roku 2022.

Ten citát je nejen hezký, ale také pravdivý. Vždyť o co chudší by byl náš život bez lásky, bez přátelství, bez našich prožitků z dětství či bez krásy, která nás obklopuje a kultivuje naši duši! V nelehkém roce 2021 jsme, možná více než kdykoliv předtím, o tom hodně přemýšleli i diskutovali. O tom, co pro nás znamená rodina, vztahy, kultura, tradice... Přesvědčili jsme se na vlastní kůži, jak moc nám kultura chybí, když se jí nedostává. I to je poselství doby kovidové.

pf 2022 čočka.png

Horácká galerie byla loni zavřena přes čtyři měsíce, přesně od 1. ledna do 10. května 2021. Mám radost z toho, že přes všechna úskalí se nám podařilo zorganizovat 18 výstavních projektů. Za to patří dík všem umělcům, spolupracovníkům, partnerům i zaměstnancům Horácké galerie. Loni k nám našlo cestu přes 9500 návštěvníků, a to není málo. Považuji to za dobré znamení a za příslib do nového roku, na jehož startovní čáře stojíme. Děkuji vám, milí návštěvníci, za Vaši přízeň a slibuji, že uděláme maximum proto, abyste měli důvod k nám rádi chodit i v roce nadcházejícím – na výstavy, na koncerty, na workshopy, knižní křty, autorská čtení a další události.

DSC_7950.JPG  074.JPG  023.JPG  11a.jpg

Sluší se na tomto místě poděkovat Kraji Vysočina a Novému Městu na Moravě za podporu. Díky ní jsme mohli uspořádat řadu krásných akcí a zprovoznit novou svatební síň. Podívejte se na naše webové stránky na její podobu v 3D. Vyzkoušeli jsme si, že svatební síň dokážeme využít i pro menší přátelská a firemní posezení, komorní koncerty, muzicírování seniorů, dětské vernisáže a další příležitosti. Upřímně si přeji, abychom se v našich zámeckých prostorách mohli co nejdříve setkávat naživo bez jakýchkoliv omezení, povídat si a radovat se z osobního kontaktu, který žádné on-line prostředí nenahradí.

IMG_20210705_131209.jpg  DSC_5676.JPG  DSC_7636.JPG  079.JPG

Co pro vás chystáme do nového roku? 14 krátkodobých výstav v Malé galerii, na arkádě a v zámeckém podkroví, 3 výstavy velkoformátových fotografií v exteriéru, novou expozici Vincence Makovského, doprovodné programy, tvůrčí dílny a spoustu dalších akcí pro všechny generace. Základní směr naší výstavní činnosti zůstane podobný jako v roce 2021 – budeme se zaměřovat na autory a jubilanty spojené s regionem (chystáme například výstavy Jany Mikyskové, Jiřího Štourače, Jiřího Plieštika, Veroniky Šrek Bromové, Hany Novotné, Pavla Bezděčky a dalších), budeme také pokračovat v uměleckém reflektování přírodní krajiny. Z větších projektů se můžete těšit na výstavu „Strašidla podle tradice a zkušenosti“, která poodkryje život hejkala, krále mezi strašidly Vysočiny, či se bude hlouběji zabývat vodníkem v české kultuře. Mladší generaci chceme oslovit živým kreslením a tematickou výstavou nejlepších prací ze studentské soutěže CS.KOMIKS.21, kdy jsme obdrželi přes 60 soutěžních děl. Počítáme s tím, že podobně jako loni ožijí kulturou i naše dvě nádvoří, kde se v létě oblékne do slavnostního kabátu jubilejní, v pořadí desáté Slunohraní. V neposlední řadě chci zmínit, že ve spolupráci s Krajem Vysočina se chceme pustit do plánované rekonstrukce prvního z hospodářských objektů na druhém nádvoří, z něhož by se do dvou let měl stát depozitář pro sklo a sochy.

DSC_6718.JPG  DSC_6702.JPG  DSC_6673.JPG  DSC_6725.JPG

Srdečně vás zveme na lednové akce, jejichž výčet uvádím níže. Mimochodem, v lednu vyvrcholí první ročník Sochy pod novoměstskou oblohou třetí a závěrečnou prezentací sochaře Čestmíra Sušky. Fotoaparátem zachycené detaily jeho objektů, které jsou do března k vidění v ulicích Nového Města, jsme použili i pro naše letošní novoročenky. Ke zmíněnému úvodnímu citátu bych chtěla přidat ještě jedno osobní přání – aby vzájemné pochopení, respekt a úcta nevymizely z našich životů. Když jsem koncem minulého roku přála vše nejlepší zaměstnancům Horácké galerie, říkala jsem jim: „Doba je neklidná, buďme na sebe hodní.“ A to přeji i Vám všem, kteří jste tyto řádky dočetli až do konce. Šťastný nový rok 2022, přátelé!“

pf 2022 poupě.png

Akce v lednu

Do 9.1. Výstava fotografií Josefa Březiny „Půlstoletí hledání“

Do 9.1. Výstava „Výjimečný čas“ Mirky Špačkové a Františka Pillmayera

Do 30.1. Výstava Listování grafickou sbírkou

19.1. v 17 hodin Vernisáž výstavy Čestmíra Sušky - rezotisky a komorní plastiky

25.1. v 18 hodin ART kino v Horácké galerii: Naprostí cizinci (Itálie, 2016)

s lektorským úvodem Miloše Zabloudila

26.1. v 17 hodin Vernisáž výstavy keramičky Jany Mikyskové