Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Novinky > Již jen do neděle výstava Patchwork jako vášeň

Již jen do neděle výstava Patchwork jako vášeň



Datum konání:
6.12.2019
Datum ukončení:
22.12.2019

Patchwork_plakát_4.jpgHorácká galerie vás zve na prodejní výstavu novoměstského Patchwork clubu, která se uskuteční od 5. do 22. prosince 2019 v Malé galerii HG.

V úterý 17. prosince proběhne v dvouhodinových blocích workshop pro začátečníky, více info najdete zde.

O začátcích patchworku v NMnM a Patchwork clubu:

V letech 2004 – 2005 na popud jedné návštěvnice Horácké galerie se začala lektorka výtvarných dílen paní Simona Zobačová zajímat o tvorbu patchworku. Získala pro tuto textilní techniku pár zájemkyň z řad zaměstnanců HG. Po nesmělých začátcích a prvních neumělých pokusech, po období pokusů a omylů se paní Simona Zobačová rozhodla zařadit kurzy patchworku do programu výtvarných dílen Horácké galerie.

Kurzy začaly navštěvovat ženy všeho věku i povolání, ale hlavně rukodělně zdatné. Po háčkování, pletení, paličkování a dalších textilních technikách se patchwork stal pro ně další výzvou a poté i náročným a finančně nákladným koníčkem. Nápady jsme čerpaly z literatury o patchworku, z výpravných časopisů s množstvím nádherných projektů, mnoho podnětů pro tvorbu přinášel internet. V roce 2013 jsme založily Patchwork club Nové Město na Moravě.

Čas běží, ženy odchází a nové přichází, ale scházíme se stále. Z počátku v Horácké galerii, poté v novoměstském Kulturním domě a posledních asi šest let v klubovně Hasičské zbrojnice. Šijeme si pro radost, rády se setkáváme, ukazujeme si nové výrobky, které se nám povedly, občas si uspořádáme vlastní kurzík a ušijeme si společně něco pěkného, např. společnou deku „chodí pešek okolo“. Šily jsme také zavinovací dečky pro miminka do novoměstské nemocnice, společnou „ananasovou“ deku pro charitu, plátěné tašky pro PORTIMO Nové Město na Moravě. Zúčastnily jsme se celorepublikového projektu „Největší babiččina zahrádka“ pořádaného při Mezinárodní výstavě patchworku a quiltingu v Praze. Jezdíme na specializované kurzy patchworku, kde potkáváme „stejně postižené ženy“ z blízka i z daleka, z Česka  i ze Slovenska. Učíme se nové techniky a postupy, předáváme si zkušenosti, navazujeme nová přátelství. A když se loučíme už se těšíme  a další setkání. Dvakrát do roka pořádáme výstavu patchworku v Pekařství U Slonků.