Vyhledat v textu

Česky English
Drobečková navigace

Horácká galerie > NEPOUŽITÉ > Výročí > Výročí 2017 > Jiří Trnka

Jiří Trnka

 Trnka Jiří.jpg

malíř, kreslíř, grafik, ilustrátor, výtvarník loutek, scénograf, scénárista a režisér animovaných filmů, sochař, pedagog

 

* 24. února 1912 Plzeň

30. prosince 1969 Praha

 

Jiří Trnka se narodil 24. února 1912 v Plzni. V roce 1923 začal studovat na reálce, kde byl jeho profesorem kreslení Josef Skupa, jenž podporoval Trnkův zájem o loutkové divadlo. V roce 1927 musel jeho otec kvůli hospodářské krizi uzavřít svou klempířskou dílnu a Jiří musel odejít ze školy. Stal se prodavačem v obchodě s uměleckými předměty. Trnka i nadále pokračoval ve svých loutkářských zálibách, inspirován četbou vytvářel figurky dle Shakespeara, Zeyera a Maeterlincka. V září roku 1929 byl přijat do ateliéru užité grafiky profesora Jaroslava Bendy na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.

Ve 20. a 30. letech spolupracoval jako návrhář kulis a scénograf s loutkovým divadlem Josefa Skupy v Plzni a jako kreslíř a ilustrátor s nakladatelstvím Melantrich. V letech 1936 až 1937 vedl vlastní loutkové Dřevěné divadlo v Praze. Během 40. let navrhoval scény, kostýmy a kulisy pro pražská divadla, vytvářel animované filmy a dřevěné loutky včetně kostýmů a veškerých doplňků. Realizoval tradiční pohádkové a autorské loutky pro děti. Vytvořil pro Josefa Skupu postavičku Máničky, byl designérem hraček pro Hamiro v Rokycanech. Věnoval se dále knižní i časopisecké ilustraci, kresbě, volné a knižní grafice, typografii, malbě, drobné dřevěné polychromované plastice (např. sv. Jiří, Podzim, Prales, Herečka, Barometr, Jaro, Pseudolus), divadelnímu výtvarnictví (kostýmy, rekvizity, scénografie, spolupráce s režisérem Jiřím Frejkou v Národním divadle Praha od roku 1939), designu nábytku, bytových doplňků, gobelínů (1964 pro zasedací síň radnice v Plzni) a výstavních instalací. Byl autorem více než tisíce loutek, stovky hraček a ilustrací, desítek scénických výprav, sedmi autorských a dvaceti loutkových filmů (z toho pět celovečerních a pět středometrážních). Dominantním rysem v loutkářství bylo vyjádření charakteru postavy, v ilustraci navíc bohatá kompozice a lyričnost, v divadelních pracích kladl důraz na zasazení pódia, romantické kulisy a stylizované rekvizity. Řada jím ilustrovaných knih byla několikrát vydána v různých jazykových mutacích. Ve volné malířské a kreslířské tvorbě se zaměřil na portrét, pohádkové figury, prostředí divadla nebo cirkusu, krajinu, květinová a předmětová zátiší, v grafice čerpal z literatury (Sen noci svatojánské). Vyjadřoval se nejrůznějšími výtvarnými technikami. Své představy krásy a harmonie zakotvil v obrazovém triptychu Český Betlém (1943).

Jiří Trnka byl spoluzakladatelem tradice českého animovaného filmu a filmového studia Bratři v triku v Praze (s Hermínou Týrlovou a Karlem Zemanem, 1945), později vlastního filmového studia. Ve filmové tvorbě spolupracoval s Břetislavem Pojarem, Stanislavem Látalem a Jiřím Brdečkou a také s předními českými výtvarníky Františkem Tichým, Kamilem Lhotákem a Josefem Ladou.

V letech 1968 až 1969 působil jako pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Umírá 30. prosince 1969 v Praze.

 

 

Zastoupení ve sbírkách (výběr)trnka.jpg

Národní galerie, Praha

Galerie hlavního města Prahy, Praha

Český filmový ústav, Praha

Galerie výtvarného umění, Ostrava

Galerie výtvarného umění, Olomouc

Severočeská galerie výtvarného umění, Litoměřice

Galerie Benedikta Rejta, Louny

Západočeská galerie, Plzeň

Moravská galerie, Brno

Galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem

Oblastní galerie, Liberec

Východočeská galerie, Pardubice

Stálá expozice animovaného filmu na zámku Kratochvíle u Netolic

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě vlastní ve svých sbírkách jedno dílo od Jiřího Trnky a to ilustraci z knihy "Golf club umělců".

 

Samostatné výstavy (výběr)

1931 Mezinárodní loutkářská výstava, Praha (účast)

1940 Uměleckoprůmyslové muzeum, Praha

1943 Sdružení výtvarných umělců Aleš, Brno

1943 Galerie J. R. Vilímek, Praha

1945 Galerie Hořejš, Praha

1946 Zámek, Velké Meziříčí

1955 Galerie Čs. spisovatele, Praha

1957 Radnice Kreuzberg, Berlín

1958-1960 Čína, Korea, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland, Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay

1958 Musée d´art décoratif, Paříž

1960 Stedelijk Museum, Amsterodam

1962 Výstavní síň Mánes, Praha

1962 Západočeská galerie, Plzeň

1966 Kunstgewerbe Museum, Curych

1967 Světová výstava, Montreal

1969 Louvre, Paříž

1969 Nová síň, Praha

1972 Horácká galerie, Nové Město na Moravě

1973 Galerie výtvarného umění, Olomouc

1977 Galerie výtvarného umění, Zlín

1978 Reed House, Londýn

1979 Národní galerie, Valdštejnská jízdárna, Praha

1981 Oblastní galerie, Liberec

1982 Museum of Art, Montreal

1983 Albatros, Praha

1987 Slovenská národná galéria, Bratislava

1989 Galerie výtvarného umění, Ostrava

1999 Alšova jihočeská galerie, Hluboká nad Vltavou

1999 Galerie v Lazarské, Praha

2002 Galerie města, Plzeň

2007 Horácká galerie, Nové Město na Moravě

 

Kolektivní výstavy (výběr)

1930 Goetheho výstava, Lipsko

1943 Vilímkova galerie, Praha

1954 Výtvarníci a kniha

1957 Česká ilustrace, Praha

1962 Česká kresba ze sbírek Národní galerie, Uherské Hradiště

1965 Tanec v českém moderním umění, Strážnice

1975 Česká ilustrace, Havlíčkův Brod

1975 Dix Siècles d´art tchèque et slovaque, Paříž

1978 Dětská ilustrace, Dům umění, Ostrava

1979 Čeští ilustrátoři dětem, Mánes, Praha

1984 100 let české dětské knihy, Dům umění, Opava

1985 Čs. ilustrace 1945-1985, Moskva

1988 Umění na známkách, Praha

1997-1998 Krátký film dětem, Praha

2004 Český animovaný film, Uherské Hradiště

2005 45. MFF pro děti a mládež, Zlín

 

Ilustrační činnost (výběr)

1933 Jan Šnobr: Růže a smrt (grafická úprava, ilustrace, Sdružení západočeských výtvarníků Plzeň)

1937 Vítězslav Šmejc: Tygr pana Boška (nakladatelství Šolc a Šimáček Praha)

1938 Eduard Fiker: Země podivných mraků (včetně grafické úpravy obálky, Zdrůbecký Praha)

1939 Kund Andersen: Ve spárech oceánů (včetně obálky, Melantrich Praha)

1939 Josef Menzel: Míša Kulička v rodném lese (včetně obálky a předsádky, Melantrich Praha)

1940 Josef Hudec: Slovanské národní pohádky (Dědictví Komenského Praha)

1940 Karel Jaromír Erben: Pohádky (Melantrich Praha)

1941 Jan Karafiát: Broučci (Praha)

1943 František Hrubín: Říkejte se mnou (včetně obálky a předsádky, Melantrich Praha)

1944 Jiří Horák: České pohádky (včetně obálky, J. R. Vilímek Praha)

1944 Václav Renč: Perníková chaloupka (včetně obálky, Českomoravské tiskařské akciové podniky Praha)

1945 Jiří Frejka: Železná doba divadla (8 jevištních výprav, včetně grafických úprav a obálky, Melantrich Praha)

1947 Jiří Mahen: Dvanáct pohádek (včetně obálky a vazby, Družstevní práce, Praha)

1947 Leporela s verši Františka Hrubína (Zasadil dědek řepu, Zvířátka a Petrovští)

1948 František Hrubín: Říkejte si pohádky (včetně předsádky a obálky, Melantrich Praha)

1950 Václav Trojan, Betlém (Hudební nakladatelství Praha)

1954 Jaroslav Seifert: Maminka (včetně frontispise, předsádky a obálky ČS Brno)

1957 Hans Christian Andersen: Pohádky (včetně frontispise, předsádky a obálky, SNDK Praha)

1957 František Hrubín: Špalíček pohádek (včetně předsádky a obálky, ČS Praha)

1958 Vítězslav Nezval: Anička Skřítek a Slaměný Hubert (včetně frontispise, předsádky a obálky, SNDK Praha)

1961 Jacob a Wilhelm Grimm: Pohádky bratří Grimmů (včetně frontispise, předsádky a obálky, Albatros Praha)

1961 Alois Jirásek: Staré pověsti české (včetně frontispise, předsádky a obálky SNDK Praha)

1962 Jiří Trnka: Zahrada (včetně předsádky a obálky, SNDK Praha)

1962 František Hrubín: Romance pro křídlovku (včetně předsádky a vazby, ČS Praha)

1963 Vítězslav Nezval: Anička Skřítek a Slaměný Hubert (včetně frontispise, předsádky a obálky, SNDK Praha)

1967 František Hrubín: U stolu (včetně frontispise a obálky, Odeon Praha)

1969 Jaroslav Seifert: Halleyova kometa (včetně frontispise a obálky, Albatros Praha)

1971 Jiří Trnka: Vzpomínky (bibliofilie, ČS Praha)

1971 Bohumil Říha: O rezavém rváči a huňatém pánovi (ČS Praha)

1974 J. de La Fontaine: Fables choisies de La Fontaine (včetně předsádky a obálky, Artia Praha)

1975 Jan Pilař: Znamení stromů (ČS Praha)

 

Filmografie (výběr)

1945 Zasadil dědek řepu (kreslený film)

1946 Zvířátka a Petrovští (kreslený film)

1947 Špalíček (celovečerní loutkový)

1948 Císařův slavík (celovečerní kombinovaný)

1949 Árie prérie (loutkový)

1949 Román s basou (loutkový)

1950 Bajaja (celovečerní loutkový)

1951 Veselý cirkus (ploškový, výtvarná spolupráce Karel Lhoták, František Tichý a Zdenek Seydl)

1951 O zlaté rybce (kreslený)

1953 Staré pověsti české (loutkový, 6 dílů)

1954 Dva mrazíci (loutkový a ploškový)

1955 Cirkus Hurvínek (loutkový)

1959 W. Shakespeare: Sen noci svatojánské (celovečerní loutkový)

1964 Archanděl Gabriel a paní Husa (vše loutkový)

1965 Ruka (kombinovaný)

 

Scénografie (včetně kostýmů a rekvizit, výběr)

1934 Julius Zeyer: Radúz a Mahulena (Skupovo divadlo v Plzni)

1935 Vilém a Alois Mrštíkovi: Maryša (divadlo v Rize)

1936 Zdeněk Štěpánek: Kamaráde, kde jsi? (Stavovské divadlo Praha, režie Jiří Frejka)

1939 Nebe na zemi (Osvobozené divadlo Praha)

1939 Bedřich Smetana: Libuše (Národní divadlo Praha, neuvedeno)

1941 William Shakespeare: Zimní pohádka (Prozatímní divadlo Praha)

1942 Václav Kliment Klicpera: Zlý jelen (Národní divadlo Praha)

1943 Josef Kajetán Tyl: Strakonický dudák (Národní divadlo Praha, režie Jiří Frejka)

1954 Film Byl jednou jeden král (režie B. Zeman)

1954 Jan Hus (s Vladimírem Sychrou, režie Otakar Vávra)

1955 Jan Žižka (s Vladimírem Sychrou, režie Otakar Vávra)

1957 Proti všem (s Vladimírem Sychrou, režie Otakar Vávra)

 

Kostýmní návrhy (výběr)

1951 Film Císařův pekař

1951 Film pekařův císař

1963 Josef Kajetán Tyl: Drahomíra a její synové

1966 František Hrubín: Oldřich a Božena

 

Ceny (výběr)

1929 1. cena za loutky, Curych

1939 1. cena za scénografii Smetanovy Libuše

1941 Cena České akademie věd a umění za kresbu

1946 Nejlepší trikový film, Zvířátka a Petrovští, MFF v Cannes

1948 Zlatá medaile za nejlepší loutkový film, Špalíček, MFF v Benátkách

1948 Méliésova cena za animovaný film

1950 Národní cena za režii a scénář k filmu Bajaja (s V. Nezvalem a V. Trojanem)

1950 Méliésova cena za animovaný film

1951 Cena francouzských filmových kritiků, Císařův Slavík

1952 Méliésova cena v kategorii loutkových filmů, Árie prérie

1953 Méliésova cena II. Stupně v kategorii ploškových filmů, Veselý cirkus, Paříž

1953 Cena diváků stříbrný lev San Marco, stříbrná medaile ředitele festivalu a čestný diplom, Staré pověsti české, MFF v Benátkách

1955 Zasloužilý umělec

1955 Zlatá cívka, cena americké filmové rady, New York

1955 Cena britské filmové akademie za nejlepší trikový film, Árie prérie, Londýn

1958 Velká cena za umělecké provedení expozice Děti a loutky, EXPO Brusel

1959 Zvláštní cena za nejlepší národní kolekci loutkových filmů, Sen noci svatojánské, Motýli tady nežijí, Touha, MFF Cannes

1961 Zlatá medaile za souhrnné dílo, festival filmů o umění Gran Premio Bergamo

1962 Čestná cena Zlatá ratolest, festival dětských filmů v La Plata

1962 Hlavní cena v kategorii loutkových filmů, Vášeň, Montevideo

1963 Národní umělec

1965 Zvláštní cena poroty, Archanděl Gabriel a paní Husa, MFF Karlovy Vary

1965 Zvláštní cena poroty, Ruka a Zlatá medaile za animovanou tvorbu, MFF v Benátkách

1968 Pamětní medaile k 70. výročí kinematografie

1968 Andersenova cena za ilustrace, Švýcarsko

1970 I. cena na Mezinárodní výstavě knih v Moskvě, Broučci

 

Zdroje

Malá, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců: 1950-2007. XVIII, Tik-U. Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 2007. 371 s., [4] s. barev. obr. příl. Prameny a dokumenty. ISBN 978-80-86171-28-9.

Hlaváček, Luboš a Pavluch, Lev, ed. Jiří Trnka. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 463 s. ISBN 80-200-1050-5.