Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Novinky > Připojení se k prohlášení RG ČR proti odvolání ředitele Muzea umění Olomouc

Připojení se k prohlášení RG ČR proti odvolání ředitele Muzea umění Olomouc



Datum konání:
24.4.2019
Datum ukončení:
31.5.2019

Horácká galerie se připojuje k Prohlášení Rady galerií ČR k odvolání Michala Soukupa z pozice ředitele Muzea umění Olomouc

 

Rada galerií České republiky, zapsaný spolek reaguje na odvolání Michala Soukupa z pozice ředitele Muzea umění Olomouc, členské instituce Rady galerií České republiky.

 

Michal Soukup řídil Muzeum umění Olomouc po profesoru Pavlu Zatloukalovi, legendě českých galerií, který se zásadním způsobem zasloužil o obrovský vzmach olomoucké galeri a vydobyl ji přední postavení. Michal Soukup velmi dobře navázal na předchozí práci a svébytně ji rozvíjel. Rada galerií České republiky, zapsaný spolek (dále jen „RG ČR") oceňuje, že změnou na pozici ředitele Muzea umění Olomouc (dále jen „MUO") byla zachována kontinuita odborné práce, zejména na poli výstavním, akvizic a především v navázání na realizaci Středoevropského fóra Olomouc (tzv. SEFO). Michalu Soukupovi se podařilo scelit pozemky potřebné ke stavbě budovy SEFO. Michal Soukup a zaměstnanci MUO začali připravovat architektonickou soutěž na budovu SEFO dle požadavků Ministerstva kultury ČR.

Michal Soukup jako dlouholetý zaměstnanec MUO je dokonale seznámen se sbírkou MUO a s celou institucí. Svou dřívější i současnou prací se podílel na jejím odborném růstu mezi nejlepší české galerie. MUO pod vedením Michala Soukupa připravilo mnoho významných výstavních projektů s mezinárodním dosahem.

RG ČR je znepokojena zdůvodněním, které ministr kultury Antonín Staněk uvedl na čtvrtečním briefingu, kdy Michala Soukupa odvolal. Drtivá většina času briefingu byla věnována situaci v Národní galerii Praha a osobě Jiřího Fajta. K MUO a osobě Michala Soukupa se veřejnost nedozvěděla žádné konkrétní důvody, proč byl Michal Soukup odvolán. RG ČR proto požaduje, aby Ministerstvo kultury ČR zveřejnilo výsledky auditu (veřejnosprávní kontroly), na kterou se odvolával ministr kultury Antonín Staněk a aby MK ČR uvedlo konkrétní pochybení, kterých se Michal Soukup dopustil a které vedly ke ztrátě důvěry a jeho odvolání.

 

V Praze 23. dubna 2019

 

Předsednictvo Rady galerií České republiky, z. s. a ředitelé členských galerií