Sklářský písek se tavením přemění třeba na okenní tabulku. Vy si dnes můžete princip vyzkoušet doma s pískovým cukrem. A pokud jej nespálíte, dá se i sníst. Ale jen trošku! Vznikne totiž KARAMEL a vždy to parádně křupne, tak si vychutnejte onu sklovitou strukturu.
Budete potřebovat: troubu, plech, pečicí papír, cukr krystal nebo krupice, vykrajovátka
➡ předehřejte troubu na 170°C a na plech si rozložte pečicí papír
➡ nasypte na něj cukr, můžete si prstem do něj nejprve malovat, ale chcete-li, aby karamel držel požadovaný tvar, nasypte cukr do vykrajovátka.
➡ opatrně vložte plech do rozehřáté trouby a pečte 3-5 minut. Vše hlídejte, pokud karamel chcete jíst měl by mít zlatavou barvu. Platí čím tmavší, tím je chuť hořčí.
➡ až se cukr přemění, vyndejte opatrně plech a vyčkejte než vystydne, jehlicí můžete zkusit do chladnoucího karamelu kreslit nebo něco napsat.
➡ vychladlý karamel zkuste rozbít na střípky a ochutnejte nebo si jím ozdobte třeba okno jako vitráž.