Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Novinky > Dny evropského kulturního dědictví - VOLNÝ VSTUP

Dny evropského kulturního dědictví - VOLNÝ VSTUP



Datum konání:
7.9.2019

EDH2019.jpg

Osobnost Karla Němce a Filmové Novoměstsko se prolnou s akcemi Dnů evropského dědictví
Nové Město se o víkendu 7. – 8. září 2019 tradičně připojí k celoevropskému projektu Dnů evropského dědictví. Letošní ročník nese název památky a zábava. V Novém Městě jsme proto propojili památky s Rokem Karla Němce a filmovým uměním, které si letos připomíná celá Vysočina.
V sobotu jsou připraveny dvě komentované prohlídky. Dopolední bude zaměřena na Mistra Karla Němce jako osobnost a s kurátorkou muzea Alicí Hradilovou nahlédnete nejenom do katolického kostela a detailně si prohlédnete sgrafito České nebe. Odpolední prohlídka s galerijní edukátorkou Evou Kulkovu vás provede po sgrafitech na první pohled viditelných i těch méně známých. Vrcholem dne se stane ve 14 hodin křest lavičky Karla Němce před Horáckým muzeem. Pokřtí ji starosta města a autor lavičky Martin Jelínek. Lavičku ze dvou návrhů vybrali v anketě sami občané. Jde o prořezávaný dub s tmavším lazurním nátěrem, který kontrastuje se světlou fasádou muzea. Jedná se o obdobný princip, který ve své sgrafitové tvorbě používal Karel Němec. Dvoumetrová lavička bude stát před muzeem a uživatelé jistě ocení pohled na celé náměstí.
K tématu filmu se přeneseme hned v sobotní podvečer, kdy do našeho města zavítá představitel filmového malého Bobše i Mirka Dušína pan Jiří Lukeš. V 17 hodin s ním v podkroví Horácké galerie povede besedu spisovatelka Věra Rudolfová.
Na druhý den je v plánu tradiční autobusový zájezd Za památkami a památnými místy okolí aneb Filmové Novoměstsko. Až do naplnění autobusu je možné se přihlásit v Horáckém muzeu. Předpokládané jsou zastávky na Medlově, kde se točilo Otvírání studánek a šlo o oblíbené místo rekreace mnoha umělců. Ve Sněžném si vzpomeneme na slavnou éru Hotelu Rýdl a podíváme se i k rychtě, kterou známe z filmu Všichni dobří rodáci. Poslední zastávkou budou výhledy od Samotína, který byly použity v oblíbené pohádce Obušku, z pytle ven! V sobotu jsou zdarma také vstupy na výstavy a expozice novoměstského muzea a galerie.