Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Novinky > Poslední možnost zhlédnout výstavu Miloše Petery

Poslední možnost zhlédnout výstavu Miloše Petery



Datum konání:
8.11.2019
Datum ukončení:
10.11.2019

Připomínáme, že o tomto víkendu máte poslední možnost navštívit výstavu malíře Miloše Petery. Nerušeně si ji můžete prohlédnout během sobotního dopoledne, nebo také v rámci návštěvy Recitálu Markéty Cukrové v sobotu v 17 hodin nebo v neděli v 16 hodin při koncertu vokálního souboru Illegato. Těšíme se na vás.

sobota 9. listopadu 2019 v 17 hodin

marketa-cukrova-03.jpg65438511_2378632925790636_1449085960959557632_n.pngLuděk-Šabaka-2.jpg

 

Pódium NMnM / Markéta Cukrová – mezzosoprán, Luděk Šabaka – klavír

Mezzosopranistka Markéta Cukrová je ojedinělým úkazem na české scéně vokální hudby. Pro neobyčejnou všestrannost a cit pro styl je vyhledávanou interpretkou hudby od středověku po 20. století. Dlouhodobé úspěchy v interpretaci „staré“ hudby jí vynesly spolupráci s renomovanými tuzemskými i zahraničními soubory a orchestry (La Risonanza, Mala Punica, Les Muffatti, Collegium Marianum, Collegium Vocale Gent, Collegium 1704, Musica Florea, Ensemble Inégal, Orkiestra Historyczna, Göttingen Festival Orchestra), s nimiž se podílela na více než dvaceti nahrávkách. V romantickém a moderním repertoiru vystoupila pod taktovkou J. Bělohlávka, J. Hrůši, J. Latham-Koeniga, M. Ivanoviče, J. Kyzlinka za doprovodu České Filharmonie, SOČRu, FOKu, Košické, Plzeňské, Brněnské, Ostravské, Zlínské a Varšavské filharmonie. Vedle rozsáhlé koncertní činnosti se Markéta Cukrová věnuje i divadelní práci. Za roli Dardana v Handelově opeře Amadigi di Gaula na Handelfestspiele v německém Göttingenu si vysloužila nadšené kritiky a pozvání festivalu k samostatnému recitálu. Následovala hostování na scénách Národních divadel v Košicích (Handel/Alcina), Brně (Martinů/Hry o Marii, Purcell/Dido a Aeneas, Saariaho/Láska na dálku, Rossini/ Hrabě Ory) Praze (Monteverdi/Orfeo, Handel/Rinaldo, Martinů/Julietta) a Ostravě (Britten/Znásilnění Lukrécie, Gluck/Ifigenie v Aulidě). V roce 2018 byla nominovaná na ceny Thálie a Jantar za vynikající ztvárnění operní role. Markéta se věnuje pedagogické práci na specializovaných technických a interpretačních kurzech pro mladé zpěváky (Liteň, Valtice, Holešov, Kunín, Telč) a věnuje se propagaci a osvětě klasického zpěvu. 

www.marketacukrova.com

Luděk Šabaka (*1966) na sebe upozornil již v dětství. Během studia na Pražské konzervatoři v oborech klavír a skladba získal laureátské tituly ve většině významných československých soutěží.
Na AMU se začal soustavně věnovat komorní hře, jeho repertoár v tomto směru je rozsáhlý.

Vystupuje na významných světových pódiích – Musikverein, Wiener Konzerthaus, Semperoper Dresden, Teatro Dal Verme Milano, Salamanca Hall Gifu, Muza Kawasaki Hall Tokyo, Cascade Hall Tokyo, Brick Hall Nagasaki, The Opera House of National Grand Theatre Beijing  atd., spolupracuje s významnými zahraničními umělci, pravidelně vede kurzy klavírní techniky v Tokiu. Pedagogicky působí od roku 2003 na Konzervatoři v Plzni, v letech 1989–2009 též působil na Konzervatoři v Praze. Počínaje školním rokem 2009–2010 vyučuje na pobočce ZUŠ v Sázavě, na jejímž založení se spolupodílel.

program

 

neděle 10. listopadu 2019 v 16 hodinNMnM - Illegato plakat A3.png

ILLEGATO: a capella koncert

Přijďte se podívat, do jakých hudebních těles se mohou rodilí Novoměšťáci zatoulat. V Horácké galerii vystoupí 10. listopadu 2019 osmičlenná acapella skupina ILLEGATO, která vás provede světem hudby bez doprovodu nástrojů. Různorodost repertoáru je jejich výsadou, takže se můžete těšit na skladby od The Beatles, severské lidové písně, vážnější hudbu s moderním nádechem nebo třeba i Buty ve vokální úpravě. Za výstupné dobrovolné si tak můžete přijít zarelaxovat již od čtvrté odpolední.

O souboru Illegato:

Vokální skupina fungující již od podzimu roku 2014. Jejich základnou je Brno, kde se všichni potkali v univerzitním sboru. Po střídání počtu osmi a devíti lidí v uskupení se sžili s označením devítičlenný oktet. Od prosince 2017 se ustálili na osmi, čímž se stali poněkud nudně oktetem. Ač nudní v počtu, snaží se nenudit posluchače repertoárem. Ten je složen ze skladeb značně odlišných datem vzniku, zemí původu, jazykem i žánrem, čímž nabízí posluchači pestrou paletu, ve které si jistě najdete to své. Rádi diváky baví, někdy i na jejich účet. Vybírají si totiž takové písně, které jsou výzvou i pro jejich atmosférické těleso.