Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Horácká galerie > Média > Blog > BLOG 02 Petry Mrkosové: Co se děje, když je zavřeno

BLOG 02 Petry Mrkosové: Co se děje, když je zavřeno



Datum konání:
12.3.2021

Petra Mrkosová, 12. březen 2021

„A co vy tam teď vlastně děláte?“ ptala se mne řada lidí v posledních týdnech a měsících. A tak vám chci v tomto blogu odpovědět na otázku, co se děje za dveřmi Horácké galerie, když máme zavřeno.

Kameraman pořadu ArtZóna.JPGZa prvé jsme měli velkou radost, že k nám tento týden přijel štáb České televize v čele s režisérem Petrem Stodůlkou. Nahlédl s kamerou do prostor naší výstavy NA HOUBY!, která je dílem kurátora Jakuba Orla Tomáše a na které se představuje šestice autorů, z nichž tři se zúčastnili natáčení pro ČT art - Šárka Pelikánová, Jitka Chrištofová a Tomáš Hlavenka. Dále se zde představují Marie Ladrová, Nikol Strobach a Markéta Wagnerová. Recenze výstavy se ujal člověk políbený mnoha múzami - režisér dokumentárních pořadů, scénárista, literát a hudebník Pavel Jirásek. Jeho výpravPetr Stodůlka a Šárka Pelikánová před natáčením a do Nového Města na houby není prvním počinem svého druhu, neboť sám byl v roce 2008 kurátorem jedné z prvních „houbových výstav“ s názvem Mezi zvířetem a květinou v galerii Klatovy/Klenová a je také autorem fotograficko-básnické knihy Bytosti jménem houba. Tak se velmi těšíme na jeho originální pohled na ČT art v pořadu ArtZóna v úterý 23. března krátce po 20. hodině.

Za druhé jsme se dali do jarního úklidu, přestože jaro oficiálně přijde až 20. března, podle astronomů přesně v 10 hodin a 37 minut dopoledne. (Mimochodem, ten den se také slaví Světový den vrabců!). Snad tomu začátkem března dopomohlo i jarní prosluněné počasí, které přišlo jako na zavolanou - jakoby vycítilo, že k realizaci našich plánů budeme potřebovat načerpat hodně energie. Vzali jsme to pěkně od podlahy. Přesněji řečeno od půdy. Přebírá se, třídí, zachraňuje i loučí s věcmi, které již posloužily svému účelu, připravuje se místo pro věci nové. Mnohdy loučení není jednoduché a bojuje se o každý lísteček. Myslíme přitom ale především na vás, návštěvníky. Naším přáním je, abyste měli možnost poznat galerii a její kulturní bohatství zase o něco víc. Chceme vám zpřístupnit místa, na kterých  jste ještě nebyli, a ukázat vám díla ze sbírek, která jste dosud neviděli. A to platí i o půdním prostoru, který bychom chtěli oživit uměním letos na podzim.

Těšíme se s vámi na viděnou. Nebudu vám slibovat, že to bude za týden, měsíc nebo dva. Prozatím nám přeji, abychom si užívali slunečných dnů, i když do nich občas padají sněhové vločky, setkávali se nad kulturou alespoň virtuálně a abychom se společně těšili z nových příležitostí.

 Více fotografii z natáčení Artzóny.